Wat is een UX Designer?

Marketing, Webdesign

Een UX designer, of User Experience designer, is iemand die zich bezighoudt met het ontwerpen van de gebruikerservaring van een product of service, zoals een website.

Het doel van een UX designer is om ervoor te zorgen dat het product of de service gemakkelijk te gebruiken en effectief is voor de gebruiker. Een UX designer bedenkt interactieve concepten vanuit de ‘user centered’ perspectief. De ervaring van de gebruiker staat centraal. Het gaat om wat een gebruiker voelt en ervaart als zij een product ‘ondergaan’.

Wat doet een UX Designer?

Een UX designer houdt zich bezig met het onderzoeken van de doelgroep van het product of de service, het begrijpen van hun behoeften en het ontwerpen van oplossingen die tegemoet komen aan deze behoeften. Dit omvat vaak het maken van prototypes en wireframes om het ontwerp te testen en feedback te krijgen van gebruikers.

UX designers zijn ook verantwoordelijk voor het ontwerpen van de interactie tussen de gebruiker en het product, inclusief navigatie, indeling en functionaliteit. Ze werken vaak samen met andere ontwerpers, ontwikkelaars en productmanagers om ervoor te zorgen dat het eindproduct voldoet aan de behoeften van de gebruiker en de doelstellingen van het bedrijf.

Wat zijn de taken van een UX Designer?

  • Analyseren van bedrijfsdoelstellingen en het analyseren van – impliciete en expliciete – behoeften die het behalen van die doelstellingen ondersteunen
  • Vertalen van bedrijfsdoelstellingen en behoeften naar eisen aan de interface en eisen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid
  • Ontwerpen en realiseren van ‘interaction design deliverables’, zoals sitemaps, flowcharts, wireframes, screen layouts, prototypes en functionele beschrijvingen
  • Bepalen van en implementeren van de informatiearchitectuur en -structuren
  • Doorlopend uitvoeren van expert- en gebruikersonderzoek.

Kortom, een UX designer is iemand die zich richt op het ontwerpen van de gebruikerservaring van een product of service. Ze zorgen ervoor dat het product gemakkelijk te gebruiken en effectief is voor de gebruiker, door zich te concentreren op het begrijpen van de behoeften van de gebruiker en het ontwerpen van oplossingen die hierop aansluiten.

Vanuit mijn opleiding Communication & Multimedia Design ben ik opgeleid tot een UX Designer. Jesse James Garrett is de man die direct bij mij opkomt als iemand het over een UX Designer heeft. Zijn principele zijn bij mij geïntegreerd en voer ik bij elk design uit.

Ook interessant

Waarom website onderhoud cruciaal is

Waarom website onderhoud cruciaal is

Als zelfstandige ondernemer of MKB'er begrijp je dat een effectieve online aanwezigheid essentieel is voor het succes van je bedrijf. Het bouwen van een website is slechts de eerste stap; het regelmatig onderhouden ervan is net zo belangrijk. Ik neem je mee door de...

read more