Het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com

Wordpress

Als je iemand vraagt wat voor website je nodig hebt, zeggen ze al snel WordPress! Wat ze er alleen niet bij zeggen, is dat er twee verschillende versies van WordPress zijn. Hier vertel ik je meer over WordPress en wat het verschil is.

Wat is WordPress?

WordPress is een populair contentmanagementsysteem (CMS) waarmee gebruikers websites kunnen maken en beheren. WordPress begon als hét syysteem voor iedereen die een blog wilde bijhouden. Méér dan 30 procent van het hele internet gebruikt WordPress, waaronder de website van het Witte Huis en The Rolling Stones.

Zoals ik al zei, er zijn twee versies van WordPress: WordPress.org en WordPress.com. Hoewel ze allebei WordPress heten, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

WordPress.org

WordPress.org is de zelf gehoste versie van WordPress. Dit betekent dat je de WordPress-software moet downloaden en installeren op een webserver van een hostingbedrijf voordat je je website kunt maken en beheren. Je hebt volledige controle over je website en kunt hem aanpassen zoals je wilt met behulp van thema’s en plug-ins. Met WordPress.org heb je de vrijheid om aanpassingen te doen zoals aangepaste code schrijven om je website te verbeteren. Het is belangrijk op te merken dat WordPress.org zelf gratis is. Je moet wel zelf nog zorgen voor de webhosting en domeinnaamregistratie. De prijs hiervoor is afhankelijk van welke partij je hiervoor inzet.

Wanneer men praat over een WordPress website, bedoelen ze in 99% van de tijd deze versie.

WordPress.com

WordPress.com is een gehoste versie van WordPress. Dit betekent dat WordPress.com de webhosting en de WordPress-software voor je beheert, zodat je je alleen hoeft te concentreren op het maken en beheren van je website. WordPress.com biedt gratis en betaalde abonnementen aan, afhankelijk van je behoeften en budget. Met de gratis versie van WordPress.com krijg je toegang tot een beperkt aantal thema’s en plug-ins, terwijl je met betaalde abonnementen meer aanpassingsmogelijkheden krijgt.

Het is belangrijk op te merken dat je met WordPress.com minder vrijheid hebt als het gaat om de ontwikkeling van je website. Zo kun je geen aangepaste code kunt schrijven om je website te verbeteren, maar ook het aanbod in thema’s en plugins is afhankelijk van hoeveel je WordPress.com zal betalen.

Belangrijkste verschillen tussen WordPress.org en WordPress.com

Hosting: Met WordPress.org moet je zelf een hostingbedrijf kiezen en betalen voor webhosting en domeinnaamregistratie. Met WordPress.com worden de webhosting en de WordPress-software voor je beheerd.

Aanpassing: Met WordPress.org heb je volledige controle over je website en kun je hem aanpassen zoals je wilt met behulp van thema’s en plug-ins. Met WordPress.com zijn de aanpassingsmogelijkheden beperkter, afhankelijk van het abonnement dat je hebt.

Kosten: WordPress.org is gratis, maar je betaalt wel voor webhosting en domeinnaamregistratie. WordPress.com biedt gratis en betaalde abonnementen aan, afhankelijk van je behoeften en budget.

Aangepaste code: Met WordPress.org kun je aangepaste code schrijven om je website te verbeteren. Met WordPress.com kun je geen aangepaste code schrijven, tenzij je een betaald abonnement hebt.

WooCommerce: Wil je een webshop toevoegen aan je website? Bij WordPress.org kan dit gratis doormiddel van de WooCommerce plugin. Bij WordPress.com kun je alleen een webshop starten als je het Commerce pakket afneemt, het een-na-duurste pakket t.w.v. €45,- per maand bij het posten van deze blog.

Conclusie

Het belangrijkste verschil tussen WordPress.org en WordPress.com is dat WordPress.org zelf gehost moet worden en meer aanpassingsmogelijkheden biedt, terwijl WordPress.com gehost wordt door WordPress en minder aanpassingsmogelijkheden biedt, afhankelijk van je budget.

Vanuit Blue Phoenix Marketing werken wij altijd met WordPress.org, omdat dit de vrijheid geeft jouw website volledig op maat te kunnen maken met de functionaliteiten die bij jouw behoeftes passen.

Ook interessant

Waarom website onderhoud cruciaal is

Waarom website onderhoud cruciaal is

Als zelfstandige ondernemer of MKB'er begrijp je dat een effectieve online aanwezigheid essentieel is voor het succes van je bedrijf. Het bouwen van een website is slechts de eerste stap; het regelmatig onderhouden ervan is net zo belangrijk. Ik neem je mee door de...

read more
Wat is Divi nu precies?

Wat is Divi nu precies?

Divi is een WordPress-thema met builder van Elegant Themes en met meer dan 1,9 miljoen live websites bekend als een uitgebreide en goed werkend thema visual builder voor WordPress. Gebruikers kunnen zo op een visuele manier hun website kunnen ontwerpen en aanpassen,...

read more
Het verschil tussen Divi en Elementor (PRO)

Het verschil tussen Divi en Elementor (PRO)

Divi en Elementor zijn beide populaire page builders voor WordPress. Met deze visual builders kun je de visuele lay-out van je website creëren en aanpassen zonder dat je daarvoor kennis van coderen nodig hebt. Hoewel ze beide soortgelijke functionaliteit bieden, zijn...

read more