De waarde van een Interaction Designer als WebDesigner

Marketing, Webdesign

Een Interaction Designer: Ontwerpers met een groot begrip van de gebruiker, dienst behoeften en de omgeving waarin zij verkeren, en de eisen die de omgeving van hen stelt. Ontwerpers met kennis van de technische mogelijkheden en maatschappelijke ontwikkelingen.

Interaction Design (IXD) is een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces van websites en mobiele apps. Het is gericht op het creëren van een betekenisvolle en bevredigende ervaring voor de gebruiker tijdens het interacteren met de digitale interface. Een Interaction Designer is verantwoordelijk voor het ontwerpen van deze ervaring door te focussen op de interactie tussen de gebruiker en de digitale interface.

Wat doet een Interaction Designer?

 • Een Interaction Designer ontwerpt de dialoog tussen mens en digitale toepassing.
 • Een Interaction Designer ontwerpt een interface die zorgt voor ene optimale interactie tussen mens en systeem. Zij gaat uit van de behoeften van de gebruiker en de doelstellingen van de opdrachtgever.
 • Een Interaction Designer ontwerpt het gedrag van de applicatie. Zij kiest interactie elementen. Zij bepaalt de opbouw van de interface. Zij bedenkt hoe de informatiestroom moet zijn.
 • Een Interaction Designer betrekt de gebruikers bij het ontwerpproces en houdt rekening met hun feedback. Zij vraagt naar hun behoeften, observeert hun gedrag en vraagt naar ervaringen.
 • Een Interaction Designer heeft als doel de juiste informatie op de juiste wijze en op het juiste moment met de juiste gebruikers te communiceren
 • Een Interaction Designer heeft daarnaast als doel de juiste functionaliteit zo gebruiksvriendelijk mogelijk aan te bieden

Een Interaction Designer als Web Designer

Als webdesigner is het belangrijk om de waarde van Interaction Design te begrijpen en in te zien hoe het kan bijdragen aan het ontwerp en de functionaliteit van de website.

 • Een Interaction Designer als Web Designer kan zich beter verdiepen in de vraag van de opdrachtgever en bedenken van een creatieve oplossing
 • Een Interaction Designer als Web Designer kan die creatieve oplossing uitwerken tot een realiseerbaar ontwerp
 • Een Interaction Designer als Web Designer kan zowel visuele als interactieve prototypes ontwikkelen
 • Een Interaction Designer als Web Designer kan websites realiseren
 • Een Interaction Designer als Web Designer kan websites beschikbaar maken/online zetten
 • Een Interaction Designer als Web Designer de website beheren, op zowel functionaliteit als de content.

Hieronder zijn een aantal redenen uitgeschreven waarom het waardevol is om een Interaction Designer voor het ontwerpproces van een website te hebben:

Het zorgt voor een betere gebruikerservaring

Door middel van Interaction Design kunnen designers er voor zorgen dat de gebruiker een aangename en intuïtieve ervaring heeft bij het gebruik van de website. Door een eenvoudige en duidelijke navigatie en interactieve elementen op de juiste plek te plaatsen, kan de gebruiker de website gemakkelijk gebruiken en beter begrijpen.

Het verhoogt de conversieratio

Een goed Interaction Design kan de conversieratio van de website verhogen. Door het ontwerp van de website te optimaliseren voor de gebruiker en een prettige gebruikerservaring te bieden, kan het aantal bezoekers dat een actie onderneemt op de website verhoogd worden.

Het zorgt voor meer betrokkenheid

Een website die prettig in gebruik is en waar de gebruiker gemakkelijk zijn weg vindt, zal de gebruiker langer op de website houden en meer betrokkenheid genereren. Een Interaction Designer kan hierin een belangrijke rol spelen door elementen te ontwerpen die de aandacht van de gebruiker vasthouden en de gebruiker stimuleren om te blijven.

Het leidt tot een betere merkbeleving

Een goed Interaction Design kan ook bijdragen aan de merkbeleving van de website. Door consistentie in het ontwerp te creëren en het ontwerp af te stemmen op de merkidentiteit, kan de gebruiker de website en het merk beter onthouden.

Conclusie

Al met al is een Interaction Designer een waardevolle toevoeging aan het ontwerpproces van een website. Door te focussen op de gebruikerservaring en de interactie tussen de gebruiker en de digitale interface te optimaliseren, kan een Interaction Designer bijdragen aan het succes van de website en het bedrijf.

Vanuit mijn opleiding Communication & Multimedia Design ben ik opgeleid tot een Interaction Designer. Mijn visie voor elke websitedesign houd dan ook zeker de doelgroep in gedachten, zodat deze goed zal aanslaan.

Ook interessant

Waarom website onderhoud cruciaal is

Waarom website onderhoud cruciaal is

Als zelfstandige ondernemer of MKB'er begrijp je dat een effectieve online aanwezigheid essentieel is voor het succes van je bedrijf. Het bouwen van een website is slechts de eerste stap; het regelmatig onderhouden ervan is net zo belangrijk. Ik neem je mee door de...

read more